Hétfő-Péntek: 08:00 - 17:00, Szombat 09:00 - 13:00
Fiókom +36 70 445 2017 info@royaltraktor.hu Facebook oldalunk

Útmutató a traktorvásárláshoz

2018-08-10
Adminisztrátor
1222

Mire fogjuk használni a traktorunkat?

Mielőtt bárminek is nekikezdenénk, nagyon fontos, hogy írjunk egy részletes listát arról, mire is szeretnénk használni a gépet. A lista a legjobb kiindulópont a kereskedő számára, akit érdemes partnerként kezelnünk a későbbiekben. A forgalmazó segítségével könnyebben le tudjuk szűkíteni a lehetőségek számát és megtalálhatjuk a számunkra tökéletes eszközt. A vásárláskor nem árt, ha az igényeinkhez képest egy „picit” nagyobb, erőteljesebb traktort választunk, hiszen elképzelhető, hogy idővel kibővülnének a gép feladatai. Lehetséges, hogy nagyobb teljesítmény, esetleg valamilyen speciális eszköz fog kelleni; sosem tudhatjuk előre. De nem csak ez az egyetlen ok, ami miatt gondosan kell választanunk! A kicsivel nagyobb teljesítmény növelheti a traktorunk élettartamát, hiszen így a feladatok végrehajtása során nem kell folyamatosan maximálisan kihasználnunk a felszerelés erőforrásait.
A végrehajtandó feladatoktól függően több kategóriába sorolhatjuk ezeket a speciális mezőgazdasági eszközöket:
 

Fűnyíró vagy kerti traktorok:

Általában lassabb és kisebb teljesítmény gépek, amelyeket arra terveztek, hogy kisebb területekkel és terhekkel bírkózzanak meg. 4-8000 négyzetméter esetében érdemes megvásárolni őket. Általában benzin üzeműek és 10 – 25 lóerő között van a motorteljesítményük. Fontos tudni, hogy a kerti traktorokon nem mindig van háromponti csatlakozás, illetve teljesítményleadó tengely (TLT)!
 

Szubkompakt és kompakt traktorok:

A szubkompakt traktorok a kilencvenes években nyertek teret, átmenetet képeznek a kerti és a nagyobb lélegzetű munkák elvégzésére gyártott kompakt traktorok között. Általában 15 és 50 lóerő közötti teljesítményű motorokkal gyártják őket, némileg nagyobb területen használhatóak, mint az eggyel kisebb kategóriába tartozó gépek.
A kompakt traktorokon már általános dolog a TLT és a háromponti csatolás megléte. Benzines és dízeles kiszerelésben is gyártanak típusokat, némelyik esetében opcionálisan kérhető a négykerékhajtás is.
A nagygazdasági traktorok jelentik a kategória csúcsát, ezek a nagyteljesítményű traktorok hatalmas területeken történő, illetve nagy teljesítményt igénylő munkavégzéshez készülnek.

 

Mekkora teljesítményre van szükségünk?

Nagyon fontos, hogy a traktor választásakor ne csupán a motorteljesítményt vegyük figyelembe. A különböző feladatok végrehajtása során gyakran fogjuk használni a TLT-t, amely teljesítménye nem azonos a motoréval! Két gép összehasonlítása esetén ne felejtsük el a TLT fordulatszámát, illetve a lóerőt is figyelembe venni.
 

Milyen körülmények között fogjuk használni a traktort?

A dízelmotor megbízható és erős, azonban meghibásodás esetén a javítási költség magas lehet. Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy hideg időben való használat esetén üzemanyagadalékra van szükségünk, illetve néha előmelegítésre is. Ezeket a traktorokat érdemes fedett, fűtött helyen tárolni, ha télen is használni akarjuk őket. A benzines traktorok ezzel szemben jobban viselik az alacsony hőmérsékletet, javításuk pedig néha egyszerűbb feladat.
A zárt kabinnal rendelkező gépek védik a vezetőt az időjárási körülményektől. Télen jól jöhet a fűtés, nyáron pedig a légkondicionáló. Nyitott traktoroknál rendkívül fontos, hogy figyelembe vegyük a biztonsági szempontokat, azaz a borulékonyságot, a bukókeret és a biztonsági öv minőségét. Az irányíthatóság is fontos tényező a választásnál, illetve a fényszórók megléte.
 

Adunk e a kényelemre?

Az előző pontban tárgyalt dolgok egy része ide is illene. Továbbá fontos a megfelelő minőségű ülés kiválasztása is és az sem utolsó szempont, hogy a kezelőszervek elrendezése mennyire könnyíti meg a gép irányását, illetve a kabinban történő mozgást.
 

Mekkora hely áll rendelkezésünkre?

A teljesítmény mellett a fizikai paraméterekre is oda kell figyelnünk. Nagyon fontos előzetesen felbecsülnünk, hogy a végzett munkákhoz mennyire mozgékony eszközre van szükségünk, illetve hogy a tárolóhelységünk megfelelő méretű e.
 

Mennyit tudunk rászánni?

A pénztárca terhelhetősége rendkívül fontos szempont. A vásárláskor kiadott összeg mellett szem előtt kell tartanunk az eszköz megbízhatóságát, a várható szerviz- és javítási költségeket, illetve azt is, hogy a később beszerzésre kerülő eszközök mennyibe kerülnek. Előfordulhat az is, hogy két azonos típusú traktor felszereltsége eltérő és a vásárláskor komoly extrákkal juthatunk hozzá a munkagéphez. Még ha értünk is a gépek javításához, nem biztos, hogy a saját magunk el tudjuk végezni a komolyabb karbantartási feladatokat. Az alkatrész-utánpótlás előzetes ellenőrzését sem hagyhatjuk ki, hiszen itt is rengeteg időt, pénzt, illetve vesződséget spórolhatunk meg magunknak, ha előzetes utánajárunk mindennek.
 

Milyen eszközökre van szükségünk? Milyen eszközökkel rendelkezünk?

A vásárlás előtt utána kell néznünk annak is, hogy milyen kiegészítők érhetők el a tervezett gépünkhöz, illetve mennyire beszerezhetőek ezek az eszközök. Továbbá azt is ki kell derítenünk, hogy a meglévő kiegészítőink kompatibilisek e a vásárolni kívánt traktorral.

Ne maradjon le semmiről!

Az alábbi gombra kattintva feliratkozhat hírlevelünkre és tájékoztatni fogjuk aktuális pályázatokról és hírekről!