Hétfő-Péntek: 08:00 - 17:00, Szombat 09:00 - 13:00
Fiókom +36 70 445 2017 info@royaltraktor.hu Facebook oldalunk
Jó tanácsok az őszi munkákhoz

Jó tanácsok az őszi munkákhoz

2018-10-19
Adminisztrátor
1122
A kénhiány is okozhat tüneteket a növényeinken; így növelhető a tejtermelő gazdaságok termelékenysége; a csapadékos időjárás kedvezett a gombabetegségek terjedésének; egyre nagyobb kárt okoznak a pajzstetvek. Az Agroinform.hu szeptemberi szakcikkeinek összefoglalója.
A kénhiány is okozhat tüneteket a növényeinken
A növekvő termésátlagok miatt a talajból kivont ként – a szerves trágyák hiányából is adódóan – a hagyományos műtrágyák már nem tudják pótolni. Az új tápanyagellátási technikák, korábban ismeretlen vagy legalábbis a termesztési gyakorlatban nem használatos talajhelyettesítő közegek alkalmazása, valamint az egyre inkább a termésminőség és termésbiztonság felé forduló agrokémiai kutatások több kémiai elem korábban nem ismert növénytáplálási szerepére világítottak rá.
 
Így növelhető a tejtermelő gazdaságok termelékenysége
A Holstein Genetika Kft. évtizedek óta áll a hazai tejtermelők szolgálatában, fő profilja a  szaktanácsadás, valamint szaporítóanyagok, takarmánykiegészítők és tőgyfertőtlenítők forgalmazása. 2017 őszétől egy teljesen új megoldással lehetőség nyílt a tejtermelés hatékonyságának növelésére.
Növényvédelmi előrejelzések: 
• A szürkerothadás okoz most gondot. Most már van elég nedvesség a talajmunkákhoz, a vetéshez és keléshez, így a szárazabb időszak segítene a mezőgazdaságnak. Az Agroinform.hu 2018. 36. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Megviselte a repcevetést az időjárás. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy megnyugszik időjárásunk, napos nyárutó várható a héten, s ez a növényvédelemben is egy kis megnyugvást hoz. Az Agroinform.hu 2018. 37. heti növényvédelmi előrejelzése.
• A repcebolhára és -darázsra is érdemes figyelni. A napraforgó-betakarítás a végéhez közelít, halad a kukorica, s lassan leszedik a korai szőlőfajták termését is. Közben elindult az új szezon, a repce nagy részét elvetették. Az Agroinform.hu 2018. 38. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Az időjárás nem a repcének, hanem a kártevőinek kedvez. Ebben az évben folyamatosan előrébb tartott növényeink fejlődése a naptári időszakhoz képest. Lehet azon gondolkodni, hogy ez a globális felmelegedési tendencia következménye vagy csak ennek az évnek a sajátossága, mindenesetre mostanság élvezzük a „koraiság” kedvező hatását, jó időben nagyot haladt a betakarítás. Az Agroinform.hu 2018. évi 39. heti növényvédelmi előrejelzése.
 
repce
Napról napra súlyosabb kárt okoz a repcedarázs álhernyója – fotó: Agroinform.hu

 
Tudta? Terméshozama a fejtrágyák időzítésétől függ!
A terméshozamok alakulásában több tényező játszik szerepet, ezek nagy része befolyásolható. Ilyenek a fajtaválasztás, a talajművelés, a növényvédelmi megoldások és a tápanyag-utánpótlási technológiák. A kalászosoknak különböző arányban van szükségük makro- és mikroelemekre. A terméshozam szempontjából két kritikus időszakot jelölünk meg, melyek alapvetően eldönthetik a termesztés sikerét.


Mi a legmegfelelőbb védekezési mód a repce őszi károsítói ellen?
Az őszi káposztarepcét már elvetették, és fejlődésnek indult a szántóföldeken. Minden gazdálkodó célja, hogy az elkövetkező 9-10 hónapban megvédje kultúrnövényét a kártevőktől, hogy minél magasabb hozamú, jó minőségű termést takaríthasson majd be. Milyen növényvédő szerekre van szükség a repcében fellépő őszi rovarkártevők ellen?


A csapadékos időjárás kedvezett a gombabetegségek terjedésének
Még mindig tartogat meglepetést számunkra az időjárás. Az elmúlt hetek csapadékos, majd fullasztóan párás napjai kedveztek egyes gombák terjedésének. Az őszi lemosó permetezés (vagy ahogy régen nevezték: ’zárópermetezés’) elvégzésének legkedvezőbb időpontja a lombhullás időszakára tehető. A növényvédő szer kijuttatása ilyenkor nagy lémennyiséggel történjen, hogy a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítva legyen. A megfelelő növényvédő szer kiválasztáshoz gondoljuk végig, hogy mivel küzdöttünk leginkább a szezonban!
 
körte
Beindult a körte varasodása – fotó: Zsigó György


Vályútisztító, fejőházi kapuvezérlő, kolosztrumitató, tojásszexáló – és sok más újdonság!
Kihirdették az EuroTier állattenyésztési világkiállítás arany- és ezüstérmes díjazottjait. Az EuroTier kiállítás a világ vezető állattenyésztési szakmai rendezvénye. A hagyományokhoz híven ezen a vásáron kerülnek bemutatásara az állattenyésztési ágazatokat kiszolgáló ipari innovációk, újdonságok, amelyekről minden alkalommal az Agroinform.hu portál is az elsők között számol be.


Egyre nagyobb kárt okoznak a pajzstetvek
A néhány éve leírt, egynemzedékes szürke ostorfa-teknőspajzstetű lárvái áttelelnek a fiatal ágakon, tehát az olajos téli lemosás valószínűleg gyéríti majd a társaságot. A nyár folyamán a viaszos pajzs alatt védetten várakozó nőstényekhez repülő hímeket, illetve a kirajzó, még pajzs nélküli lárvákat kellene a permetezésekkel, pontos időzítéssel elcsípni. Nehéz ellenfél lesz!


Ödéma és hajtásvégsárgulás: a paprika és a paradicsom gyakori őszi betegségei
Nyár végén, ősz elején gyakran jelentkező fejlődési rendellenesség a paprikán és a paradicsomon kialakuló hajtásvégsárgulás és a paradicsom vízkórságának vagy ödémájának nevezett betegség. Alapvetően nem okoznak súlyos terméskiesést, többnyire csak ijesztő látvány a fólia alatt kisárgult paprikahajtás és a hólyagos levelű paradicsom – bár ez utóbbit ha időben nem vesszük észre és nem kezeljük, egy nagyon súlyos gombás betegség, a botrítisz is megjelenhet a beteg levelek fonákán.
 
paradicsom
Ödémás betegség paradicsomon – fotó: dr. Terbe István


Megoldás a repce optimális őszi fejlődésére
Annak érdekében, hogy állományunkat minél jobb kondícióval tudjuk a télbe vinni, elengedhetetlen a szükséges tápanyagok biztosítása. De mire érdemes figyelni a repce őszi táplálásakor?


Küzdelem a mikotoxinok ellen – mi az igazság?
A haszonállatok egészsége szempontjából fontos a mikotoxinok eltávolítása a takarmányból, ugyanakkor nehéz kiválasztani a megfelelő módszert a méreganyagok megkötésére. Különböző specifikus mikotoxinok megkötése, avagy adszorbeálása egy eddig is jól ismert mikotoxin-hatástalanítási módszer annak érdekében, hogy a haszonállatok egészségére gyakorolt káros hatásaikat csökkenthessük. Mivel azonban nagy számban kaphatók olyan toxinkötők, amelyek agyagásványokat tartalmaznak, a piacon elég nagy a bizonytalanság azon a téren, hogy az Európai Bizottság milyen állításokat ismer el.

Forrás:agroinform.hu

Ne maradjon le semmiről!

Az alábbi gombra kattintva feliratkozhat hírlevelünkre és tájékoztatni fogjuk aktuális pályázatokról és hírekről!