Üdvözöljük a Royal Traktor Kecskemét honlapján!         +36 70 445 20 17             

 

 
 

 

 

 Az alapművelés jobb minőségben és kisebb energiával hajtható végre, ha szakszerű tarlómunkák előzték azt meg, ugyanis az aratást követően 1-2 napon belül sekélyen meghántott, visszazárt és 30-35% mértékben szármaradvánnyal takart felszín alatt elindul a talaj biológiai beéredése. Ez az előny elvész, ha a hántatlan tarló talaját lazítjuk vagy szántjuk. A forgatás nélküli alapművelési változatok közül a kultivátoros eljárás – az eszköz építésétől függően – alkalmas lehet az eketalp tömörödés átrepesztésére. Azonban a mélyebben, 38-40 cm alatt található tömör rétegek áttöréséhez már középmély (40-60 cm) lazítást kell alkalmaznunk.

 

Fontos megemlíteni, hogy a lazító és a tárcsa kombinálására épülő talajművelési rendszer nem alternatívája a kultivátoros művelésnek. A lazítókat megfelelő a munkamélységben kell használni ahhoz, hogy a várt hatást elérjük. Klímaszélsőségek idején viszont ökölszabályként kell elfogadnunk a fokozatosság elvét, ami alapművelés esetén azt jelenti, hogy a kívánt mélységet nem egy, hanem több lépésben érjük el.

A művelési optimumnál szárazabb vagy nedvesebb talajt a kultivátorok segítségével kíméletesen, fokozatosan lehet mélyíteni, viszont a lazító hasonló alkalmazása kizárt. A kultivátorok sokkal szélesebb nedvességi intervallumban használhatók, mint a lazítók, és a lazítás alapművelete mellett kevernek és porhanyítanak is. Fogadjuk el azt, hogy mindkét alapművelési módnak megvan a maga szerepe. Ha mélyen lévő tömör rétegeket kell áttörni, akkor a lazítót válasszuk, figyelembe véve azt, hogy lazítani nyirkos, illetve annál kissé szárazabb talajt lehet. Ha a talaj mélyen ki van száradva, és nincs esély arra, hogy felnyirkosodik, akkor el kell halasztani a lazítást a következő évre.

A kultivátorok alkalmazhatóságának optimális nedvességintervalluma a szántóföldi vízkapacitás 42-55%-a, azaz amikor a talaj száraz-nyirkos. A kultivátorok kímélően művelik a talajt, nem képeznek talpat, mérsékelten rögösítenek, porosítanak. Csapadékos évjáratban az átázott talajok szintén kultivátorokkal művelhetők a legkisebb szerkezetkárosítás mellett. A modern kultivátorok sokoldalúan használhatók, több művelő elem kombinációjaként épülnek fel. Lehetővé teszik a széleskörű használhatóságot, azaz tarlómunkákra, alapművelésre, lazított és szántott talajok elmunkálására egyaránt alkalmasak.

Aratáskor a jó minőségben zúzott és terített szármaradvány nagyban segíti a kultivátorok munkáját a későbbiekben. Ezt tulajdonképpen feltételként is támaszthatjuk, hiszen a kultivátorok a rosszul aprított szármaradványt nem képesek jó minőségben bekeverni. A sekély tarlómunkákhoz előnyös a 20-30 cm-es kapaosztás, valamint szélesebb kések, szárnyas elemek alkalmazása. Ugyanakkor nem jó megoldás, ha a kultivátor eleve szárnyas késekkel szerelt, hiszen a nedves talajt elkeni, mélyebben való alkalmazhatósága pedig eleve kizárt emiatt. Mélyebb talajmunkákhoz a keskenyebb kések kerülnek előtérbe, ugyanakkor fontos a kellő mértékű kapanyomás, melyet vagy rugók vagy munkahengerek biztosítanak.

A kultivátorok hatékonyan gyérítik a magról kelő gyomokat, a mélyebben dolgozó változatok pedig az évelőket is korlátozzák. Munkájuk nyomán kedvező feltételek alakulnak ki a gyomkeléshez, egyszerűen jobb a talajszerkezet. Hibás az a feltételezés, hogy a szántástól eltérően a kultivátor „gyomosít”. Pont fordítva, a szántás elfedi a gyomproblémákat azáltal, hogy leforgatja a gyommagvakat mélyebbre, ahonnan azok nem tudnak csírázni. Az intenzívebb gyomkelést lehetőségként kell értékelni.

 

 

 

Kapcsolat

CÍM

6000 Kecskemét, Budai út 137.

EMAIL CÍM

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TELEFONSZÁM

+36 70 445 2017