Üdvözöljük a Royal Traktor Kecskemét honlapján!         +36 70 445 20 17             

 

 
 

 

 

 Az alapművelés jobb minőségben és kisebb energiával hajtható végre, ha szakszerű tarlómunkák előzték azt meg, ugyanis az aratást követően 1-2 napon belül sekélyen meghántott, visszazárt és 30-35% mértékben szármaradvánnyal takart felszín alatt elindul a talaj biológiai beéredése. Ez az előny elvész, ha a hántatlan tarló talaját lazítjuk vagy szántjuk. A forgatás nélküli alapművelési változatok közül a kultivátoros eljárás – az eszköz építésétől függően – alkalmas lehet az eketalp tömörödés átrepesztésére. Azonban a mélyebben, 38-40 cm alatt található tömör rétegek áttöréséhez már középmély (40-60 cm) lazítást kell alkalmaznunk.

 

Fontos megemlíteni, hogy a lazító és a tárcsa kombinálására épülő talajművelési rendszer nem alternatívája a kultivátoros művelésnek. A lazítókat megfelelő a munkamélységben kell használni ahhoz, hogy a várt hatást elérjük. Klímaszélsőségek idején viszont ökölszabályként kell elfogadnunk a fokozatosság elvét, ami alapművelés esetén azt jelenti, hogy a kívánt mélységet nem egy, hanem több lépésben érjük el.

A művelési optimumnál szárazabb vagy nedvesebb talajt a kultivátorok segítségével kíméletesen, fokozatosan lehet mélyíteni, viszont a lazító hasonló alkalmazása kizárt. A kultivátorok sokkal szélesebb nedvességi intervallumban használhatók, mint a lazítók, és a lazítás alapművelete mellett kevernek és porhanyítanak is. Fogadjuk el azt, hogy mindkét alapművelési módnak megvan a maga szerepe. Ha mélyen lévő tömör rétegeket kell áttörni, akkor a lazítót válasszuk, figyelembe véve azt, hogy lazítani nyirkos, illetve annál kissé szárazabb talajt lehet. Ha a talaj mélyen ki van száradva, és nincs esély arra, hogy felnyirkosodik, akkor el kell halasztani a lazítást a következő évre.

A kultivátorok alkalmazhatóságának optimális nedvességintervalluma a szántóföldi vízkapacitás 42-55%-a, azaz amikor a talaj száraz-nyirkos. A kultivátorok kímélően művelik a talajt, nem képeznek talpat, mérsékelten rögösítenek, porosítanak. Csapadékos évjáratban az átázott talajok szintén kultivátorokkal művelhetők a legkisebb szerkezetkárosítás mellett. A modern kultivátorok sokoldalúan használhatók, több művelő elem kombinációjaként épülnek fel. Lehetővé teszik a széleskörű használhatóságot, azaz tarlómunkákra, alapművelésre, lazított és szántott talajok elmunkálására egyaránt alkalmasak.

Aratáskor a jó minőségben zúzott és terített szármaradvány nagyban segíti a kultivátorok munkáját a későbbiekben. Ezt tulajdonképpen feltételként is támaszthatjuk, hiszen a kultivátorok a rosszul aprított szármaradványt nem képesek jó minőségben bekeverni. A sekély tarlómunkákhoz előnyös a 20-30 cm-es kapaosztás, valamint szélesebb kések, szárnyas elemek alkalmazása. Ugyanakkor nem jó megoldás, ha a kultivátor eleve szárnyas késekkel szerelt, hiszen a nedves talajt elkeni, mélyebben való alkalmazhatósága pedig eleve kizárt emiatt. Mélyebb talajmunkákhoz a keskenyebb kések kerülnek előtérbe, ugyanakkor fontos a kellő mértékű kapanyomás, melyet vagy rugók vagy munkahengerek biztosítanak.

A kultivátorok hatékonyan gyérítik a magról kelő gyomokat, a mélyebben dolgozó változatok pedig az évelőket is korlátozzák. Munkájuk nyomán kedvező feltételek alakulnak ki a gyomkeléshez, egyszerűen jobb a talajszerkezet. Hibás az a feltételezés, hogy a szántástól eltérően a kultivátor „gyomosít”. Pont fordítva, a szántás elfedi a gyomproblémákat azáltal, hogy leforgatja a gyommagvakat mélyebbre, ahonnan azok nem tudnak csírázni. Az intenzívebb gyomkelést lehetőségként kell értékelni.

 

 

 

Hírek

 • Tartós vízhiányos időszak

  2017. július 1-jével a belügyminiszter kihirdette tartósan vízhiányos időszakot. Így visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük.

  Read more...  
 • Klímát a traktorokba!

  72 órán belül vállaljuk légkondicionálók beszerelését bármilyen gyártmányú traktorba!
  Read more...  
 • Kultivátoros művelés előnyei

   

 • Őszi feladatok

  Fontos az őszi gyomirtás; mikor és hogyan alkalmazzunk szárbontó készítményt; ne hagyjuk áttelelni a károsítókat !!
  Read more...  
 • Járműbesorolási kategóriák

  Jelentősen bővült a besorolási kategóriák száma ugyanazon rendszámtípushoz tartozva. A legnagyobb bővülés a mezőgazdasági erőgépeket és szállítóeszközöket érintette.

  Read more...  
 • Erdőgép-támogatás

  Kiemelt érdeklődés tapasztalható az Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások című, VP5-8.6.1-17 kódszámú pályázat iránt.

  Read more...  

Elégedett ügyfeleink

 • Gazdára talált ismét egy MTZ!

  Hétről-hétre egyre több traktor talál gazdára!

  Read more...

Érdekes videóink

 • A legkisebb

  Kis kertje van? Nálunk erre az esetre is talál megoldást!
  Read more...  
 • Irányváltós 892.2

  Irányváltós Belarus MTZ
  Read more...  
 • Hölgyeké az elsőbbség!

  Hölgyek is tudnak könnyedén traktort vezetni? Mi megmutatjuk hogyan!
  Read more...  

Forgalmazott márkák

Kapcsolat

CÍM

6000 Kecskemét, Budai út 137.

EMAIL CÍM

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

TELEFONSZÁM

+36 70 445 2017